Çocuklar, duygu ve düşüncelerini dış dünyaya yansıtırken tabiatları gereği yetişkinler kadar başarılı değildir. Genellikle, duygu ve düşüncelerinin farkında değildirler, anlamlandırmakta zorlanırlar. Bu itibarla, dış dünyaya yansıtırken zorluk yaşarlar. Oyun, bir çocuk için duygularını, yaşadıklarını anlamlandırmayı, keşfetmeyi ve ifade etmeyi kolay kılan bir etkinliktir. Oyunun bu özelliğinden yola çıkılarak geliştirilen oyun terapisi, çocukların ruhsal ve davranışsal gelişiminde hayli önemli yer tutar.
Başakşehir oyun terapisti Zeynep Gedik Küçük; oyun terapisi etkinliği sayesinde ilgili çocuğun iç dünyasını, yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini fark etme, anlamlandırma ve ifade etme becerilerinin kazanılmasını; sınır ve seçenekler sayesinde öz farkındalık ve öz kontrol mekanizmalarının gelişmesini sağlar. Öte yandan, çocukta gözlenen erken dönem sorunları giderilerek farkındalık gücü, ifade etme becerisi ve iletişim başarısı yüksek birey için önemli bir adım atılır.
Başakşehir Oyun Terapisi
Oyun terapisi, çocuklarda gözlenen davranış problemlerinin ve ruhsal sorunların oyun terapisti gözetiminde oyun ve oyuncakların belirli bir sistematik ve planlama ile tedavi edilmesi, iyileştirilmesi amacıyla uygulanan terapidir. Oyun terapisi sayesinde, çocuğun olumsuz etkilenmesine sebep olan etkenlerle alakalı farkındalık kazanması, duygularını ve yaşadığı problemleri dışa vurma ve ifade etme yetisi edinmelerini sağlayan, oyun terapisti marifetiyle uygulanan oldukça etkili terapilerdendir.
Başakşehir oyun terapisi, oyun terapisti Zeynep Gedik Küçük gözetiminde belirli bir plan ve program çerçevesinde periyodik aralıklarla uygulanan ve çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının iyileştirilmesini sağlayan terapi türlerindendir. Çocuklar için oldukça ideal ve eğlenceli terapi türlerinden biri olan oyun terapisi; çocukların duygularını keşfetme, ifade etme, ilişkileri keşfetme, yaşadıklarını aktarma ve isteklerini ileri sürme becerilerinin kazanımını sağlar.
Oyun Terapisine Ne Zaman Başvurulur?
Özellikle 2 – 12 yaş grubu çocuklarda gözlemlenen çeşitli psikolojik sorunlarda oyun terapisine başvurulur. Çocuk terapisinin; kaygı bozuklukları, travma, takıntılar, depresyon, yas, istismar, taciz, kardeş kıskançlığı, boşanma, duygusal sorunlar, okula uyum sorunları, uyku, öz güven eksikliği, davranışsal sorunlar, yeme problemleri ve sosyal beceri sorunlarında etkili ve iyileştirici sonuçlar sağladığı, gözlenen sorunların birçoğunda kalıcı ve başarılı etkiler gösterdiği, bu yönde yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Oyun Terapisi Çocuğa Neler Kazandırır?
Oyun terapisi sayesinde çocukların;
- Problem çözme yeteneğinin gelişmesini,
- Sorunlu davranışların azalmasını,
- Duygularını tanımalarını ve anlamlandırmalarını,
- Kendilerini daha başarılı ifade etmelerini,
- Öz güven kazanmalarını,
- Gereksinimlerinin karşılanması adına duygu ve düşüncelerini daha sağlıklı ve uygun yollarla ifade edebilmelerini,
- İçsel çatışmalarını çözebilmelerini,
- Öz kontrol mekanizması geliştirebilmelerini,
- Davranışlarının sorumluluğunu sütlenmelerini sağlar.
Oyun Terapisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?
Oyun terapisine başlanmadan önce terapist, ilgili çocuğun anne ve babası ve yakınları ile iletişim sağlar ve çocuğun öyküsünü dinleyerek sorunları tespit eder. Çocukta gözlenen sorunlara göre uygun bir tedavi programı belirlenir. Oyun terapisi sürecinde çeşitli metaforik anlamları olan oyuncaklar ve sembollerle dizayn edilmiş oyun odasında çocuk ve terapist birlikte vakit geçirirler. Oyun terapisti çocuk oyun oynarken onu gözlemler, çocuğun duygu ve davranışlarını etiketler, ve zaman zaman çocuğun oyununa eşlik eder. Bu şekilde çocuğun kendi sorununu yansıtması ve çocuğun bu sorun karşısında güçlendirilmesi ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi sağlanır.
Oyun Terapisinin Yaş Aralığı Nedir?
Çocuklar, genellikle 2 yaşına geldikten sonra oyun oynamaya başlar. Bu nedenle, oyun terapisinin uygulama alanı bulduğu çocukların yaş aralığı 2 ila 11’dir. Çocuğun yaşadığı probleme göre değişmekle beraber, 11 yaşından büyük çocuklarda da zaman zaman oyun terapisine başvurulabilir.